Българската WordPress общност в Slack

wpbulgaria.slack.com

Какво е Slack?

Накратко Slack е чат инструмент за екипи. След много години в IRC, целият WordPress.org екип се премести в Slack. Това допринесе до огромна степен за съживяването на дискусиите по много въпроси и позволи на много повече хора, независимо от техническите им умения, да се включат в усилията за подобряване на WordPress. Повече информция за това има на chat.wordpress.org

Slack позволява да създадете екип и в рамките на екипа да има отделни канали за дискусии на различни теми.

Ако разглеждате Slack като жилищна сграда, всеки екип е един апартамент, а всеки канал - стая в апартамента

Като с нормалните апартаменти, всяко семейство има ключ, който да използва, за да си влезе вкъщи. Как да влезете в българския Slack апартамент ще разкажа след малко.

wpbulgaria.slack.com?

WP Bulgaria е името на българската общност в Slack. Основната цел на екипа е да позволи лесна комуникация между организаторите на събития, свързани с WordPress, които се провеждат на български език, както и да осигури канал, в който преводачите на WordPerss на български да могат да говорят, обсъждат преводи и помагат на нови преводачи.

В рамките на екипа ще видите и индивидуални канали за WordPress групите по градове, където се надяваме да се включите в случай, че имате желание да организирате събитие или да помогнете на настоящите организатори.

Ако желаете да организирате събитие във вашия град, ще получите помощ и насоки от други организатори. Ако желаете да се включите в развитието на WordPress, ще получите насоки как да започнете.

Какво не е WP Bulgaria в Slack?

 • wpbulgaria.slack.com НЕ Е форум за помощ за проблеми с WordPress, нито изолирано място за хора, които не харесват глобалната WordPress общност.

Никой няма да бъде груб с вас ако поискате помощ или съвет за сайт, който правите, но е много вероятно да бъдете помолени да зададете въпроса си в основните форуми за помощ за WordPress или групите за помощ във Facebook.


Как да се присъедините

За да влезете в wpbulgaria.slack.com Slack екипа, трябва да имате @chat.wordpress.org имейл адрес. Всеки потребител, регистриран в WordPress.org притежава такъв.

1. Сдобийте се с chat.wordpress.org имейл адрес

 • Като начало, регистрирайте се в WordPress.org.
 • След като се регистрирате и влезете в профила си, посетете https://chat.wordpress.org и в секцията Joining the WordPress team on Slack, ще видите линк за покана за присъединяване към Make WordPress Slack team.
 • Натиснете на I understand. Please send me an invite.
 • Ще получите имейл с инструкции. Проверете пощата си.
 • Следайте инструкциите в писмото, за да създадете профила си в основния WordPress Slack екип - дом на всичко, свързано със създаването и поддържането на WordPress.
 • Ще попаднете в основния Make WordPress Slack екип. Ваше решение е дали да влезете в някои от каналите там в случай, че искате да се включите в някой от глобалните екипи и да помагате за развитието на WordPress.

2. Регистрирайте профил в wpbulgaria.slack.com

Вече имате chat.wordpress.org имейл адрес, с който можете да влезете в българския WordPress Slack екип.

 • Посетете wpbulgaria.slack.com/signup и въведете потребителското си име в wordpress.org в полето. Проверете пощата си, ще получите писмо за потвърждение на имейл адреса.
 • В писмото, натиснете на Confirm my Email Address, след което ще бъдете отведени до полето за вход.
 • След като въведете имейл адреса и паролата си, ще попаднете в #general slack канала на българския екип.

За да влезете в различните канали:

 1. Натиснете на връзката “+X More…” под “Channels” в колоната в ляво.
 2. Натснете на името на канала, за да го прегледате
 3. Натиснете “Join Channel” за да влезете в канала.

Въпроси

Защо трябва да имам chat.wordpress.org имейл адрес?

Когато се създава Slack екип, Slack позволява добавянето на нови потребители само по един от следните начини:

 1. С лична покана – като потребител трябва да помолите за покана и някой да ви я изпрати
 2. С имейл адрес от определен домейн.

За да не се налага да се изпращат индивидуални покани и за да няма нужда от изчакване, както и за да следваме стандартите, поставени от глобалния WordPress екип, избрахме да ползаме опцията, в която сами можете да влезете в екипа. По този начин получавате достъп и до глобалния WordPress екип в Slack и ставате част от голямото семейство.

Регистрирах се в WordPress.slack.com, защо данните ми за вход не работят за wpbulgaria.slack.com?

Трябва да имате отделен профил за всеки Slack екип. Не е супер ясно и праволинейно, но поне трябва да го направите само веднъж :)


Подсказки

На адрес https://make.wordpress.org/chat/#help има много полезна информация за това как да ползвате Slack. Съветвам ви да прегледате NotificationsNative Desktop and Mobile AppsGravatars.


Правила за използване

Това не е официален и представителен канал на Фондация WordPress, но очакването към всички членове е за взаимно уважение. Поради тази причина създаваме правила за използване. Правилата са базирани на тези, които се използват от по-голямата част от официалните WordPress събития и са общовалидни за глобалната WordPress общност.

За спазването на тези правила са отговорни администраторите на този екип:

 • Петя Райковска @petya
 • Веселин Николов @veselin
 • Христо Панджаров @pandjarov
 • Марин Атанасов @tyxla

1. Цели

Вярваме, че групата ни трябва да е отворена за всеки. В този смисъл искаме да създадем приятелска, безопасна и отворена среда за всички, независимо от техния пол, възраст, сексуална ориентация, увреждания, етническа група, религия, предпочитана операционна система, език за програмиране или текстов редактор. Тези правила описват очакванията към членовете на екипа и последствията от неспазването им.

Каним ви да се включите в усилията на екипа да създаде позитивна и сигурна среда за комуникация и сътрудничество за всички.

2. Очаквано поведение

 • Съобразявайте се с другите, имайте уважение към тях и си помагайте.
 • Въздържайте се от обиди, дискриминация или агресивно поведение и реч.
 • Съобразявайте се с обстоятелствата на останалите участници в разговора.
 • Участвайте активно и допринасяйте със знанията и уменията си. Така ще помогнете за създаването на българската WordPress общност.

3. Неприемливо поведение

Неприемливото поведение включва: дискриминация, обиди, агресивно отношение, опити за сплашване или застрашаване на сигурността на друг потребител. Този екип в Slack е отворен - молим ви да се държите с уважение един към друг.

Агресивното поведение включва: обидни коментари свързани с пол, сексуална ориентация, раса, религия, увреждания. Употреба на порнографско съдържание или сексуални изображения включително връзки към такива, нарочно предизвикване, следене или безпокоене на други потребители, консистентно прекъсване на разговори, непредизвикано/натрапено сексуално поведение.

4. Последствия в случай на нарушения

Нарушения и излизане извън рамките на добрия тон няма да бъдат толерирани.

Всеки, помолен да се съобрази с правилата в случай на нарушение, е длъжен да се съобрази със забележката.

В случай, че неприемливото поведение продължи, администраторите остават в правото си да блокират потребителите, които не се съобразяват с правилата, без предупреждение.

5. Какво да направите ако засечете неприемливо поведение

Ако сте подложение на неприемливо поведение или засечете такова, моля, свържете се с администраторите на екипа.

Администраторите могат да отстранят нарушителите и да помогнат за разрешаването на конфликта.

Свържете се с администраторите чрез директно съобщение.

6. Обхват

Всички регистрирани в този екип потребители трябва да се съобразяват с правилата за ползване.

7. Информация за връзка

Можете да изпратите съобщение до всеки от администраторите чрез потребителското им име.

 • Петя Райковска @petya
 • Веселин Николов @veselin
 • Христо Панджаров @pandjarov
 • Марин Атанасов @tyxla

8. Лиценз и заслуги

Тези правила са версия на чудесния документ от Open Source Bridge, пригоден и допълнен с информация, специфична за Slack. Оригиналът е достъпен на адрес http://opensourcebridge.org/about/code-of-conduct/ и е под лиценз "Признание-Споделяне на споделеното 2.0"